Регионален исторически музей - Русе
"All that I experienced afterwards had already been in Roustchouk". Elias Canetti
МУЗЕЙ НА ГРАДСКИЯ БИТ

ул. “Фердинанд” 39, за контакти: 082/82-09-97

Работно време:
понеделник-събота - 9:00 - 17:30 ч
Почивен ден: неделя

Входни такси: за ученици и студенти - 2,00 лв, за индивидуални посетители - 5,00 лв, за организирани групи (над 5 души) – 4,00 лв., беседа на български език - 10,00 лв
Къщата, в която се помещава експозицията на Музея на градския бит, е строена е през 60-те години на XIX в. В нея се е помещавало консулството на Прусия. След Освобождението на България (1878 г.) къщата става собственост на богатия русенски търговец Стефан Камбуров – виден гражданин, участник в комитета за приемане на Българската екзархия в Цариград (1870).  По негова покана през 1886 г. от Букурещ в Русе идва австриецът-живописец Шарл Шаусберг, който изписва стените и таваните на втория етаж, както е било модерно по това време. Стенописите и подписът на Шаусберг са запазени.

Експозицията в Музея на градския бит е от по-късен период, в сравнение със стила на къщата. Експозицията акцентира върху  знаците на Модерността в ежедневието и празничността на  русенци от края на XIX и началото на XX в. Музеят на градския бит е отворен за посетители през 1987 г. Това е първият у нас етнографски музей, който представя градска (буржоазна) култура.

На първия етаж временни изложби представят различни колекции от фондовете на музея, илюстриращи развитите търговски и културни връзки на града с Европа, както и бързо усвояваните от русенци нови културни модели на празник и всекидневие. През 2007 г. е експонирана темата “Храна и хранене в Модерността”. Тя илюстрира промените, настъпили в градската кухня и имащи символно значение в процесите на създаване на типично градски социокултурни модели на поведения. Новите “машини” в кухнята – печки и хладилни шкафове, машини за сладолед, месомелачки, миксери, променят начините за приготвяне и съхранение на храната, а скъпите сервизи за хранене от порцелан, стъкло и сребро са белег на нов обществен статус и престиж. Появяват се и типичните за града заведения за обществено хранене – следствие на възникналата в условията на градското развитие необходимост от приятно прекарване на свободното време.

Вторият етаж на къщата представя примерен интериор на богат градски дом с характерни помещения – салон за гости, музикален салон за домашни концерти, стая на домакинята и спалня. Обзаведени са с мебели, внесени от Австрия и Германия, а украсата от множество предмети от порцелан, стъкло, сребро, седеф “разказва” не само за развитите търговски връзки на града с Европа, но и за финансовите възможности на богатите русенски фамилии.

Музеят на градския бит е известен и като Къщата на Калиопа. Градските митове разказват, че хубавицата Калиопа била любовница на Мидхат паша.